Bitcoin kopen met Credit Card – of beter van niet?

Tegenwoordig is het heel eenvoudig om online bitcoins te kopen.

Je kunt bij veel aanbieders en exchanges terecht om je bitcoins of andere cryptocoins te kopen.

Je kunt de bitcoins op veel verschillende manieren afrekenen. Daar waar het begon met het kopen via bankoverschrijving, zijn er al snel veel meer mogelijkheden beschikbaar gekomen.

In dit artikel neem ik je mee in hoe je bitcoins kunt kopen met een Credit Card. Ik zal de voordelen en de nadelen benoemen en uiteraard meer vertellen over hoe veilig het is om voor deze betaalmethode te kiezen.

Soorten betaalmethoden


Zoals gezegd zijn er diverse mogelijkheden om bitcoins te kopen. Ik zal hier in het kort de diverse betaalmethoden behandelen en aangeven wat de eventuele voor en nadelen hiervan zijn.

Banktransfer (SEPA)

De overboeking via bankoverschrijving is waarschijnlijk de meest bekende en veel gebruikte manier om bitcoins te kopen.

De reden dat deze methode nog altijd populair is komt doordat het eenvoudig is. Iedereen heeft wel een bankrekening, dus ben je gelijk klaar om te starten.

Je hoeft geen additionele service te gaan gebruiken. Dus geen aanmeld en verificatieproces bij een derde partij. De banken nemen veiligheid ook erg serieus, dus kun je er vanuit gaan dat het proces soepel en veilig verloopt.

Het nadeel van deze methode is wel dat het geld niet altijd direct op de rekening staat en je dus afhankelijk bent van de verwerkingstijd van de bank.

Voordelen:

 • Meestal geen fee, dus gratis
 • Veilig
 • Bekend
 • Je kunt zonder derde partij gelijk kopen

Nadelen:

 • Het geld staat niet altijd direct op de rekening (verwerkingstijd bank)

PayPal

Het kopen van bitcoins middels PayPal is geen makkelijke methode.

Je kunt naar mijn weten tot op heden nog nergens bitcoins kopen middels PayPal.

Er zijn wel indirecte methodes om toch je bitcoins af te rekenen via PayPal. De meest bekende methode is het kopen via Virwox (Virtual World Exchange).

Het proces is vrij eenvoudig. Je koopt bij Virwox SLL middels PayPal. SLL staat voor Second Life Linden Dollars. Dit is het eigen virtuele geld van Virwox en wordt gebruikt in de grootste virtuele wereld ter wereld; Second Life.

Na aanschaf van SLL kun je deze inwisselen tegen bitcoins.

Voordelen:

 • Je kunt PayPal gebruiken

Nadelen:

 • Omslachtig proces
 • Vaak hoge fees

Credit Card

Tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om bitcoins te kopen met een credit card.

Het grote voordeel van het kopen middels credit card is dat je gelijk verder kunt zonder afhankelijk te zijn van een ingewikkeld proces of verwerkingstijden.

Heb je een credit card, dan kun je dus direct bitcoins kopen. Het grootste nadeel van het kopen middels credit card is dat er vaak hoge kosten worden gerekend.

Voordelen:

 • Eenvoudig proces
 • Snel proces

Nadelen:

 • Vaak hoge fees

Waar kan ik bitcoin kopen met een credit card


Er zijn steeds meer platformen beschikbaar waar je bitcoins met een credit card kunt aanschaffen. Ik zal hier enkele bekende partijen benoemen.

Plus500

Bij Plus500 kun je geen bitcoins kopen die je bezit, maar CFD’s op bitcoin. Ik benoem deze hier toch omdat dit één van de weinige partijen is waar je kunt storten middels credit card zonder dat er sprake is van een fee.

Voor meer informatie over Plus500 heb ik hier een review geschreven.

Coinbase

Coinbase is een online platform waar je bitcoins kunt kopen, verkopen en versturen. Bij Coinbase kun je middels credit card bitcoins kopen. De fee bedraagt 3,99%.

Coinmama

Coinmama is een bitcoin broker. De kosten voor het gebruik van de credit card als betaalmiddel bedraagt 5%.

Bitstamp

Bitstamp is een cryptocurrency exchange welke in Europa is gevestigd maar wereldwijd klanten toelaat. Gelden overboeken tot € 1.000 kost € 10 en voor bedragen boven de € 1.000 bedraagt de fee 2%

Kijk altijd goed op de website van de aanbieder naar de van toepassing zijnde fees. Deze kunnen per land of continent verschillend zijn. Ook kan het zijn dat er kosten zitten verbonden vanuit jouw credit card maatschappij.

Kopen met credit card – 3D secure


Bij het online kopen van bitcoins met een credit card wordt in veel gevallen gebruik gemaakt van 3D secure. Transacties die frauduleus zijn kosten de bitcoin leveranciers en exchanges veel geld. Daarom wordt er graag gebruik gemaakt van 3D secure.

Met 3D secure moet de klant binnen de verificatie methode de creditcardbetaling bevestigen met een speciale code. De betaling wordt vervolgens op een speciale pagina bevestigd.

Bij MasterCard wordt er sowieso al standaard gebruik gemaakt van 3D secure. Hiermee wordt er duidelijkheid verkregen of degene die de betaling uitvoert ook daadwerkelijk de houder is van de credit card.

De houder van een credit card heeft namelijk een geheim wachtwoord aangemaakt wat gebruikt moet worden bij het 3D secure proces. Het gebruik van 3D geeft vertrouwen aan klanten en lagere transactiekosten door lagere fraudekosten en minder betalingsrisicio.

Kun je bij een bitcoin leverancier dus gebruik maken van een credit card betaling en maakt de aanbieder gebruik van 3D secure, dan kun je er vanuit gaan dat het een veilige website betreft.

Voordelen van het kopen met een credit card


Het grote voordeel van het kopen met een credit card is toch wel de snelheid waarmee je over de bitcoins kunt beschikken. Je zit niet vast aan doorlooptijden van een traditionele overboeking via een bankoverschrijving.

Zeker als je bitcoins wilt kopen en je verwacht dat de prijs snel in waarde zal toenemen dan moet je er natuurlijk niet aan denken dat je op vrijdagmiddag geld overboekt en pas maandag de bitcoins kunt aanschaffen.

Een ander voordeel is dat je gebruik kunt maken van het bestedingslimiet van de credit card zonder dat de gelden ook al daadwerkelijk op jouw rekening staan. Dit kan een voordeel zijn indien je nog in afwachting bent van het binnenkomen van gelden die onderweg zijn.

Nadelen van het kopen met een credit card


Het nadeel moge duidelijk zijn: de hoge kosten. Het is vaak duurder dan de andere betaalmethoden. Indien je geen haast hebt met de aankoop dan is het gebruik maken van bijvoorbeeld een bankoverschrijving zomaar 5% goedkoper.

Het voordeel dat je middels de credit card kunt kopen zonder dat je de benodigde middelen daadwerkelijk op je rekening hebt staan, kan ook een nadeel zijn.

Het is niet aan te bevelen om met geld te gaan kopen wat je niet hebt. Ook al kun je roodstaan en verwacht je met de winst op de bitcoins dit weer recht te kunnen trekken, dan is dat geen slim plan. De volatiliteit van de bitcoin is bijzonder groot en dat maakt het een risicovolle belegging.

Er zitten mogelijk extra kosten die de credit card maatschappij doorberekent voor online aankopen. Kijk hier van tevoren goed naar om niet voor verrassingen komen te staan.

Conclusie


Persoonlijk ben ik er niet zo dol op om te kopen met je credit card. De voornaamste reden hiervan is gewoon de hoge kosten die daarmee gemoeid zijn.

Het is wel een veilie methode en kan in het geval van spoed handig van pas komen.

Kijk gewoon goed naar de kosten die in rekening gebracht gaan worden bij de leverancier en bij jouw eigen credit card maatschappij.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *