Handelen in bitcoin – binnen 1 minuut geregeld!

Iedereen kent tegenwoordig wel de bitcoin. De bitcoin is de meest bekende cryptomunt die in omloop is.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog meer bekende munten zoals de Ripple en Ethereum. Er zijn ook honderden veel minder bekende munten.

Zodra Jan en alleman bitcoins begint te kopen en je op verjaardagen hoort dat iedereen in de bitcoin stapt, dan is dat veelal een teken dat de bubble op barsten staat.

Zodra de massa instapt beginnen de eerste traders (van het eerste uur) winst te nemen. We hebben dit bij de bitcoin ook sterk zien gebeuren. De vraag is of je nog moet instappen of dat je de boot hebt gemist.

De verwachtingen voor de bitcoin


De verwachtingen over de bitcoin gaan alle kanten op. Warren buffet (één van de rijkste der aarde met een geschat vermogen van 88 miljard dollar in 2018) heeft niets met de bitcoin. Anderen denken juist weer dat de bitcoin wel naar een koers van $ 500.000 kan gaan.

Feit is dat niemand kan weten wat er gaat gebeuren met de koers van de bitcoin. Persoonlijk denk ik dat de kans erg groot is dat de bitcoin geaccepteerd zal gaan worden en sterker gereguleerd.

Op 25-04-2018 werd bekend dat de Nasdaq (Amerikaanse beurs waar voornamelijk technologie-aandelen worden verhandeld) openstaat om een cryptocurrency exchange te worden. Dit gaf directe een boost in de koers.

Één ding is zeker, de koers van de bitcoin is uiterst volatiel (bewegelijk) en zal dit ook nog wel even blijven. Je kunt in de basis twee dingen doen om te beleggen in bitcoins. Je kunt bitcoins kopen of je kunt handelen in bitcoins zonder zelf een bitcoin in bezit te hebben.

Bitcoin kopen of handelen met CFD’s?


Bitcoin kopen

Om te kunnen beleggen of handelen in bitcoins kun je daadwerkelijk bitcoins kopen. Om een bitcoin te kunnen kopen heb je een wallet nodig. Dit is zeg maar de digitale portemonnee om je bitcoins in te bewaren. In dit artikel lees je daar meer over.

Daarna moet je bitcoins kopen zodat je deze in je wallet kunt stoppen. Bitcoins kun je kopen op bekende bitcoin-exchanges zoals CoinBase.

Het kopen van bitcoins is zeker niet gratis. De kosten die hier aan verbonden zitten zijn vrij fors, zeker als je voor wat kleinere bedragen gaat kopen. Daarnaast kun je niet inspelen op een mogelijke daling van de koers van de bitcoin.

Handelen met CFD’s

In plaats van de daadwerkelijk bitcoins te kopen, kun je ook handelen in bitcoins zonder dat je deze in bezit hebt. Dat kan met zogenaamde CFD’s (contract for difference).

Dit is feitelijk dezelfde manier zoals er op forex (valuta) gehandeld kan worden. Een CFD is wel een complex product met een hefboomwerking. Juist door deze hefboomwerking brengen CFD’s een hoger risico met zich mee.

Rendement en risico gaan hand in hand, dus kans op grote winst of verlies. De hoogte van de hefboom hangt ook af van de voorwaarden die voor jou gelden.

Hefboomwerking CFD’s

Stel dat je een hefboom hebt van 1:2 dan betekent dit dat je met € 1.000 voor € 2.000 aan onderliggende waarde kunt handelen. Heb je een hefboom van 1:20 dan betekent dit dat je met € 1.000 voor € 20.000 aan onderliggende waarde kunt handelen.

Om er voor te zorgen dat je wel aan je verplichtingen kunt voldoen zal er een marge verplichting (geld op de rekening) gelden. Deze is doorgaans opgebouwd uit twee marges:

  • De initiële marge
  • De onderhoudsmarge

De initiële marge

De initiële marge houdt in dat er gekeken wordt of je wel voldoende vermogen op je rekening hebt staan om een bepaalde positie in te nemen. Stel dat een initiële marge geldt van 50%, dan moet je om te kunnen handelen met een waarde van € 1.000 minimaal € 500 op je rekening hebben staan. Dit is weer gelijk aan de hefboom van 1:2.

De onderhoudsmarge

Naast de initiële marge heb je ook te maken met de onderhoudsmarge. Dit is een doorlopend in de gaten gehouden marge waaraan je moet voldoen. Stel dat de onderhoudsmarge 25% bedraagt, dan moet je altijd voldoende marge hebben om boven die 25% te blijven.

Zodra je hier niet meer aan voldoet wordt jouw belegging automatisch gesloten. Dit wordt gedaan ter bescherming van jou en van het platform waar je op handelt.

Naast de margeverplichting geldt er ook een overnight premie. Dit is een premie voor het aanhouden van een positie gedurende de nacht. Hierbij is 00.00 lokale tijd bepalend. Heb je een koop positie dan betaal je een klein percentage en heb je een short % dan ontvang je een klein percentage.

De ESMA (European Securities and Markets Authority) heeft ter bescherming van de consumenten nieuwe regelgeving geïntroduceerd. Per 01-08-2018 mag de maximale leverage op bitcoins en overige cryptovaluta maximaal 1:2 zijn. Hiermee is het risico voor jou als handelaar fors verlaagd. Daarvoor kon je met veel hogere leverages handelen tot wel 1:500.

Het grote voordeel van CFD’s is dat je niet alleen kunt inspelen op een verwachte stijging van de bitcoin, maar ook kunt inspelen op een verwachte daling. Je kunt zogenaamd short gaan. Hierbij verdien je juist als de koers daalt.

Handelen in bitcoin – starten kan direct


Indien je bitcoins regulier wilt gaan kopen dan is dit een wat langer proces waarbij je een wallet moet aanvragen en openen en bitcoins moet gaan kopen. Besluit je om te gaan handelen in bitcoins middels CFD’s dan kun je direct beginnen.

Persoonlijk gebruik ik hier het platform Plus500 voor. Er zijn diverse aanbieders waar je overigens terecht kunt. Plus500 is een in de UK gevestigde beursgenoteerde onderneming en wordt gereguleerd door de Financial Conduct Authority. Dit geeft mijn voldoende vertrouwen om daar te handelen.

Plus500 hanteert geen kosten voor de handel, maar verdient aan de spread (verschil tussen aankoopkoers en verkoopkoers). Lees hier voor mijn review over Plus500.

Waarom zou je handelen in bitcoin – of niet


Handelen in bitcoin is mijn inziens speculatief. Het is geen investering in een gerenommeerd bedrijf dat mooie cijfers laat zien waar je vertrouwen in hebt. De toekomst van de bitcoin is nog uiterst onzeker.

Voor de defensieve belegger zal de bitcoin nog niet zo in het portfolio passen. Voor de speculatieve belegger is de bitcoin een pareltje. Er liggen grote kansen en grote risico’s. Dus grote winsten en/of verliezen te verwachten.

Bij een CFD kun je met minder geld hetzelfde bereiken als het in bezit hebben van een bitcoin. Hierbij dien je nog wel rekening te houden met de overnight premie die je betaalt of ontvangt.

Kopen of CFD – wat vind jij?


Beide opties hebben zo hun voor en nadelen. Ik denk dat het heel persoonlijk is welke jouw voorkeur heeft. Laat hieronder in de comments gerust weten wat jij vindt. Of misschien heb jij een leuke bijdrage of een ander alternatief.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *