Hoe maak ik een bitcoin wallet aan? – heel eenvoudig!

Om bitcoins en andere cryptomunten te kunnen ontvangen heb je een zogenaamde wallet nodig.

Een wallet is feitelijk een online portemonnee. Zonder wallet kun je dus geen bitcoins houden. Het aanvragen van een bitcoin wallet is heel erg simpel. Je hebt hier geen technische kennis voor nodig en is echt binnen een paar minuten geregeld.

In dit artikel neem ik je mee in hoe en waar je een wallet kunt aanmaken en wat de belangrijkste verschillen en aandachtspunten zijn. Zodra je de wallet hebt aangemaakt, kun je beginnen met het kopen van bitcoins.

Wat is een bitcoin wallet?


Zoals gezegd is een bitcoin wallet een online portemonnee waar je bitcoins in kunt bewaren. De bitcoin wallet werkt met een privé sleutel en een publieke sleutel.

De privé sleutel heb je nodig om bitcoins te kunnen versturen vanuit jouw wallet naar een andere wallet van bijvoorbeeld een bitcoin exchange. De publieke sleutel heb je nodig om bitcoins te kunnen ontvangen. Dus als je bitcoins koopt of overboekt van een exchange naar jouw wallet, dan gebruik je de publieke sleutel.

  • Voorbeeld van een privé sleutel: B1728D78C6D87CC0FA6A5958934389J4461813789SP51G20BD57FC213ZB31869
  • Voorbeeld van een publieke sleutel: 342b3KFfEWH3nbMOReJgJovEikYjbraey

Dit klinkt misschien wat ingewikkeld in het begin, maar als je eenmaal een wallet hebt dan wijst zich dat vanzelf.

Welke soorten wallets bestaan er?


De wallets zijn qua functionaliteit hetzelfde. Maar er zijn verschillende soorten wallets waaruit je kunt kiezen. Het gaat er hierbij dan vooral om hoe je de wallet wil gaan gebruiken. De verschillende soorten wallets:

  • Online
  • Desktop
  • Mobiel
  • Hardware

Online

Online wallets staan in de cloud en zijn vanaf ieder device met een toegang tot internet bereikbaar. De gegevens staan dus enkel online en dus ook jouw privé sleutel en publieke sleutel. Daarmee is deze variant kwetsbaarder voor diefstal door hacking.

Desktop

Een wallet op een desktop betekent dat de wallet alleen bereikbaar is via de desktop waarop de wallet is geïnstalleerd. Dit lijkt misschien wel veilig, maar als je een virus krijgt of als de desktop beschadigd of gestolen, dan kun je niet meer bij jouw wallet.

Mobiel

Een mobiele wallet is vaak een eenvoudige variant van een wallet omdat deze op een veel kleiner opslagmedium (jouw telefoon) moet draaien. Mobiele wallets zijn via een app beschikbaar en te gebruiken.

Hardware

Een hardware wallet staat niet online en niet op een desktop of mobiel. De wallet en dus ook jouw geld, staat op een externe hardware zoals een USB stick. Daarmee is jouw wallet niet te hacken via het internet. Zorg er alleen wel goed voor dat je jouw USB stick niet verliest, want dan ben je dus ook al jouw bitcoins kwijt.

Wil je aan de slag gaan met bitcoins en vraag je je nu af welk type wallet je moet gaan gebruiken? De meeste wallets kun je zowel via desktop, mobile (app) en online benaderen. De hardware variant wordt over het algemeen minder gebruikt dan de overige varianten.

Waar kan ik een bitcoin wallet aanvragen?


Er zijn diverse aanbieders voor een wallet, maar ik heb hier een selectie gemaakt van enkele bekende wallets die beschikbaar zijn.

Coinbase

Coinbase is een erg bekend currency platform. Je kunt hier handelen in cryptomunten en ze hebben ook een eigen wallet. Deze is te benaderen en via een app op jouw Android of Apple.

GreenAddress

GreenAddress is een eenvoudig te gebruiken wallet en ideaal voor beginners. Je kunt via desktop, online of mobiel bij jouw wallet komen. Ze hebben een hoge mate van veiligheid ingebouwd.

Blockchain

Blockchain is een hele grote partij met al meer dan 27 miljoen wallets.

Zijn wallets veilig?


De veiligheid hangt af van het soort wallet dat je gebruikt en hoe je zelf met je gegevens om gaat. De online wallets hebben meer risico omdat deze gehackt kunnen worden.

De offline wallets kunnen dan wel niet gehackt worden, maar als jouw wallet op een USB stick staat, dan moet je die niet kwijtraken. Net als met een gewone portemonnee.

Het is in ieder geval aan te bevelen om jouw wallet maximaal te beveiligen met alle aanwezige layers of security. Denk hierbij aan twee-traps-authenticatie en extra beveiliging middels een pincode.

Het is altijd erg belangrijk om jouw privé sleutel te hebben. Ben je deze kwijt, dan ben je al jouw geld kwijt.

Hoe krijg ik bitcoins in mijn wallet?


Nu je eenmaal een wallet hebt kun je bitcoins (of andere cryptomunten) gaan kopen. Je moet wel altijd goed kijken of jouw wallet geschikt is voor alle soorten munten. Niet iedere wallet is geschikt voor alle type munten.

In Nederland kun je bitcoins kopen bij wisselkantoren zoals bijvoorbeeld BTCDirect, LiteBIT, Bitonic en Bitvavo. Dit kan eenvoudig via iDeal.

Het handelen in bitcoins en andere soorten cryptomunten gaat tegenwoordig ook eenvoudig via een bitcoin exchange, of beter gezegd een cryptocurrency exchange. Bekende voorbeelden hiervan zijn Bitvavo, LiteBIT, BTCDirect, Kraken, Coinmate, Binance en Changelly.

Het geld wat je bij een bitcoin exchange hebt staan zit niet meer in jouw wallet. Het staat dus op de rekening van de exchange. Zodra je het geld weer overboekt van de exchange naar jouw wallet staat het weer bij jou.

Samengevat


Het aanmaken van een wallet is dus zeer eenvoudig en snel geregeld. Een wallet is feitelijk niets anders dan een digitale portemonnee.

Na het aanmaken van een wallet kun je beginnen met het kopen van bitcoins of andere cryptomunten. Kies een wallet uit en doorloop het proces. Je zult zien dat het erg makkelijk is en zo geregeld. Het wijst zichzelf.

Ik hoop dat je nu een goed beeld hebt van wat een wallet precies is en hoe het werkt. Heb je vragen of aanvullingen op dit artikel laat dan gerust even een bericht achter hieronder in de comments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *